Volem un reconeixement oficial de la llengua de cada territori

El 23 de març va tenir lloc a París una roda de premsa, vos en fem un breu resum

Aquest 31 de març, a tot l’Estat francès desenes de milers de ciutadans sortiran al carrer per a reivindicar una llei i un dret per les llengües i les cultures vernacles.

Roda de premsa 23/03/2012

Per primera vegada a la història, les diferents entitats de defensa de les llengües vernacles sota administració francesa han creat un col.lectiu per a manifestar el mateix dia amb una única reivindicació:

PER LES NOSTRES LLENGÜES
PER LES NOSTRES CULTURES
VOLEM UNA LLEI, VOLEM UN DRET

Alsacians, bascs, bretons, corsos, occitans, catalans … però també picards, francoprovençals… han triat la data del 31 de març de 2012 per a sortir junts al carrer i reivindicar un estatut per les llengües pròpies.

La reforma constitucional del 2008 que reconeix les llengües anomenades “régionales” com a patrimoni de França no dóna cap dret, aquesta reforma deixa les llengües abandonades a l’arbitrari de les administracions de l’educació estatal (diuen “nationale”) o a les autoritats públiques.

  • Són molts els pares que desitgen un ensenyament d’aquestes llengües pels seus fills, però cap llei els permet tenir aquest dret.
  • Hem vist recentment com un tribunal pot qüestionar la retolació bilingüe de les entrades de pobles.
  • La presència de les llengües als mèdies públics és del tot simbòlica
  • etc…

L’Estat francès és una excepció a Europa pel no-reconeixement de les llengües històriques.

Una llei de promoció de les nostres llengües és necessària. Per mor que aquesta llei tingui un cossol fort i inqüestionable, per mor que no posin mai més endavant l’anticonstitucionalitat d’una futura llei: cal una revisió de la Constitution. Sola una revisió permetrà a l’Estat francès la ratificació de la Carta Europea de les llengües minoritàries.

Les manifestacions tindran lloc a capitals dels territoris concernits, són centenars d’entitats que arreu de l’Estat francès participaran a la mobilització, s’esperen desenes de milers de persones. Uns quants milers de manifestants seran catalans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Núvol d'etiquetes

%d bloggers like this: